Kuraattoriyhdistyksen tulevaisuudesta

Suomen kuraattorien yhdistys perustettiin vuonna 2008, jolloin sen tarkoitus oli vahvistaa kuraattorien asemaa Suomessa. Yhdistyksen tavoitteiksi on määritelty myös seuraavaa: ”SKY pyrkii vakiinnuttamaan kuraattorien ammattinimikkeen, tekemään kuraattorien työtä ja työnkuvaa tunnetuksi sekä parantamaan heidän työmahdollisuuksiaan suomalaisen taiteen kentällä. Näin se pyrkii myös vahvistamaan kuraattoreiden ammatillisia, koulutuksellisia ja oikeudellisia etuja Suomessa, esimerkiksi kehittämällä ja yhdenmukaistamalla palkkaus- ja apurahajärjestelmää. SKY haluaa tuoda näkyville kuraattorin alan moninaisuuden ja toimia kattojärjestönä mahdollisimman monenlaisille tavoille toimia alalla.”

Kymmenen vuoden aikana on tapahtunut paljon: kuraattori nimikkeenä alkaa olla tuttu ja alan koulutus on vakiintunut. Työ kuraattorien aseman parantamiseksi on kuitenkin vasta alussa: palkkaus- ja apurahajärjestelmän kehittämisen ja ammatillisen järjestätymisen saralla on vielä paljon tehtävää.

Olen puheenjohtajuuskauteni aikana moneen otteeseen ollut hautaamassa koko kuraattoriyhdistystä. Yhdistyksen tapahtumat eivät ole houkutelleet kuraattoreita liikkeelle, eikä oma visiomme toiminnasta ole ollut kyllin selkeä. Toisaalta kasvava seuraajamäärä ja ammatin vakiintuminen osaksi taidekenttää puhuvat ammatillisen toiminnan järjestäytymisen puolesta.

Keskusteltuani kuraattorien ja muiden taidealan toimijoiden kanssa esiin on noussut alla listattuja asioita. Tunnistan mainitut kohdat ja näen ne keskeisinä haasteina ammatin kehitykselle.

1. Harva uskaltaa ottaa kuraattori-nimikkeen itselleen
Moni kuraattorina työskentelevä on itseoppinut, sillä alan koulutus on vasta hiljalleen vakiintunut. Kuratointi ei ole tietty ja vakiintunut tapa tehdä asioita vaan kuratointi voi käsittää monenlaisia tehtäviä. Tästä johtuen osa kuraattorin tehtäviä tekevistä henkilöistä ei samaistu kuraattori-ammattinimikkeeseen

2. Alan epävarmuus
Kuraattorin pelätään vievän valtaa muilta alan toimijoilta, esim. taiteilijoilta tai museohenkilökunnalta. Tämä tekee pahimmillaan yhteistyöstä valtataistelua molempien osapuolten epävarmuuden kasvaessa.

3. Klikit
Klikit syntyvät tarpeesta löytää vertaistukea, mutta toisaalta rajaavat vaikutusmahdollisuuksia. Mitä suuremmassa porukassa pystymme luomaan yhteiset tavoitteet, sitä paremmat vaikutusmahdollisuudet meillä on.

Onko kuraattoriyhdistyksen kaltaiselle toimijalle tarvetta kentällä ja miten voisimme alkaa ratkoa alan haasteita?

 

Maija, SKY pj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s